Cothen
Navigatie: / home / cothenaren / toon van dijk

Toon van Dijk

Toon van Dijk Artikel uit De Wijkse Courant 14 april 2008

Op 16-jarige leeftijd werd Toon van Dijk† boer en vlak na de oorlog zette hij zijn eerste stap richting politiek. Via de toenmalige minister van Onderwijs, zorgde hij ervoor dat de Katholieke kleuterschool St. Carolus eindelijk gebouwd kon worden. De vier klaslokalen aan de Mgr. Le Blancstraat zijn in 1985 omgebouwd tot vier seniorenwoningen. Toon woont er op nummer 8.

Toon van Dijk werd in 1923 geboren op ‘De Kamp’, de boerderij van zijn ouders. Toon is enig kind. Toon: "Toen ik zes was, is de boerderij in vlammen opgegaan. Mijn vader liet toen samen met mijn grootmoeder de ‘Stefanushoeve’ bouwen, genoemd naar mijn grootvader Stef.

Als jochie was ik ‘bere’ ondeugend. Na vijf jaar lagere school, stuurde mijn vader me naar een strenge kostschool in Amersfoort. Daar deed ik de 3-jarige handelsschool. Mijn droom was om Technisch Ingenieur te worden en in de missielanden bruggen te bouwen en wegen aan te leggen". Maar, met twee knechten en zijn vader op de achtergrond werd Toon op 16-jarige leeftijd boer op de Stefanushoeve van een gemengd bedrijf.

Hij trouwde de boeren burgemeestersdochter Riet van der Weijden uit Nieuwkoop en kreeg met haar 9 zonen en 3 dochters. Toon: "Riet was mijn maatje, ze was een verstandige vrouw, een geweldige naaister en ze kon goed koken. Vaak zaten we met zo’n 17 man aan tafel". Toon ging steeds meer over op fruitteelt en in 1949 werd de eerste varkensschuur omgebouwd tot koelcel. Toon: "Vlak daarna begon ik een loonvrieshuis voor vlees en mocht ik in Nederland de zgn. diepvriesloketten bij de plattelandsvrouwen introduceren." Vanaf 1960 had ik 165 ha fruit verdeeld over Nederland, Engeland en Frankrijk".

In 1981 overleed zijn vrouw en verkocht Toon zijn fruitbedrijven. Twee zonen besturen nog het Van Dijk’s Koel- en Vrieshuis bij de Stefanushoeve, waar ook het autobedrijf Stooker gevestigd is. Toon: "Je wordt gevormd door de dingen die je bijblijven. Mijn vader zei eens tegen een dorpsgenoot die kwaad over hem sprak: "Wil jij duizend gulden verdienen? Dan moet je die mens bij me brengen die van lasterpraat beter geworden is, breng me die mens!" Dat maakte indruk".

Politiek en ondernemerschap zitten Toon in het bloed. Op zijn 27e werd hij raadslid in de oppositie en op zijn 39ste wethouder Sociale Zaken. Hij deed de financiële administratie voor de Carolusschool, was 12 jaar voorzitter van de voetbalclub en medeoprichter van de handbalvereniging, tennisvereniging en ijsclub. Toon: "Voor het aanleggen van de ijsbaan raadpleegde ik een kennis, die mij adviseerde eerst een laag gravel op de grond aan te brengen, alvorens het onder water te laten lopen. Zo kon je er ’s winters op schaatsen en ’s zomers op tennissen. Mooi toch?"

Sinds 2000 woont Toon op de Mgr. Le Blancstraat 8. Hij voorziet nog steeds vijf kloosters van geschooid fruit, gratis fruit wat hij bij de fruitboeren in de omgeving ophaalt. Hij wandelt en fietst graag, maar mist zijn maatje. Toon blijft zich, zolang als het gaat, inzetten voor Cothen en omgeving.

Helaas is Toon van Dijk niet meer onder ons. De Cothense gemeenschap zal deze bijzondere persoon zeer missen.

Sitemap Home Omhoog